Történeti áttekintés

Az Andrássy út 9. szám alatt álló palota épülete szépen illeszkedik az 1872-től épülő Andrássy út (egykor Sugár út) egységes neoreneszánsz képébe.

Az épület Kallina Mór építész tervei alapján épült 1882-1883-ban Brüll Ármin megrendelésére. A kor megszokott épülettípusát követve a telket teljes mértékben kihasználja, belső udvarral, körfolyosóval épült, akár a legtöbb bérház, bérpalota.

Brüll Ármin sikeres és tehetős kereskedő volt, rokoni kapcsolatban állt Brüll Adéllal, kinek neve Ledaként sokunknak ismerősen csenghet Ady Endre versei által.

A kereskedő, pályája csúcsán, az épülő Sugár út mentén vásárolt telken építtetett bérpalotát magának. Az ilyen jellegű épületek, abban az időszakban igen kvalitásos lakóházak voltak, luxuslakásokkal. Bár több bérpalota is épült akkoriban, mégis gyakoribbak a belülről egyszerűbb kivitelű, kis lakásokat magukba foglaló bérházak, melyek ugyan látványos homlokzattal rendelkeztek, azonban az első emeleti tágas lakásokat leszámítva inkább kisebb, szűkösebb lakásokat foglaltak magukba. Ezzel szemben a bérpaloták már tágas luxuslakásokkal rendelkeztek, azokat főleg a homlokzati részen elhelyezve. Ennek megfelelően Brüll Ármin, minden bizonnyal az első emeleti tágas részen lakott, a fennmaradó lakrészeket bérbeadta.

A palota Budapest Főváros Levéltárában őrzött eredeti tervein láthatjuk, hogy az épület tükrözi egykori állapotát. Szerencsére az építése óta eltelt évek során sok budapesti épülettel ellentétben a világháborúk rombolása elkerülte az épületet. Csupán egy bombatalálat érte a homlokzatot, mely jelentős kárt nem okozott. A homlokzat eredeti állapotának megfelelően került helyreállításra, restaurálásra. Kibontották és elbontották a későbbi korok rossz minőségű ráépítéseit, megerősítették a koronázópárkány leváló kerámia rózsáit, az erkély rossz állapotú kőanyaga is cserére szorult. Restaurátorok hozták helyre a bejárati Atlasz-párt is melynek megalkotása Fessler Leó munkája.

A belső, reprezentatív terek látványos stukkódíszítést kaptak. Ezen a kiképzésen később változtattak és a XX. század elejének megfelelő jugendstil irányzatot tükrözve alakították át. Az első emeleti irodákban ezek a terek is restaurálva lettek, így ma is tükrözik a XX. század eleji átalakításokat. A helyreállítások során a rétegek alatt fellelhető minták alapján kerültek újrafestésre illetve újraaranyozásra a mennyezetek.

A palota építészettörténeti jelentősége mellett további különlegessége, hogy belseje újabb meglepetéseket rejt. Az eredeti terek helyreállítása mellett teljesen új, modern, letisztult épületrészek és elemek is helyet kaptak az épületbelsőben. Az irodaházi funkciónak eleget téve a belső udvar egy üvegtetővel lezárt, világos átriummá alakult. Emeletráépítéssel újabb terek kerültek kialakításra modern és korszerű anyagok felhasználásával,mint az üveg és az acél.

Az 1993-1994-ben megújuló épület valóban megújult, nem csak az eredeti állapotok álltak vissza. A régi elemek és építőanyagok keverednek az újjal mégis egységes egészet alkotva. Igazán egyedi megoldás a épület tetején elhelyezkedő bálna alakú építmény mely tárgyalót rejt magában. A bálna az épület homlokzatát szemlélők előtt rejtve van, csupán belülről látható. A különleges szerkezet megvalósításához a hajóépítéshez hasonlatos technika alkalmazására került sor.

Az épülethez kapcsolódik egy hátsó szárny is a Paulay utca felől oly módon, hogy a két épületrész belül átjárható. A hátsó, modern épületrész éles ellentétként egészíti ki az Andrássy út felőli oldalt. Bár az irodaház Paulay utca felőli része már teljes egészében a modern építészetnek hódol korszerű építőanyagokkal, üvegfelületekkel, mégis egységes egészet képez az egykori palotával.

Az egykori Brüll-palota a Paulay oldali szárnnyal kiegészítve új funkciót kapva szolgálja korunk igényeit.